Musik ska upplevas - inte bara höras

Ska man verkligen njuta av musik hemma så gäller det att man har rätt utrustning. Visst, det funkar helt OK med en mobiltelefon som du streamar musik genom ut i en Bluetooth högtalare men då blir det mer att man lyssnar än att man upplever. I mina ögon är det tre saker man behöver för att få ut mesta möjliga av musiken. 

Härligt rasp med LP

CD i all ära men ljudet från en LP är oslagbart. Har man dessutom valt en LP-spelare av hög kvalitet så vet man att man får ut bättre ljud. Se till bara att du inte snålar när det kommer till nålen, för det är den lilla detaljen som utgör minst 70% av ljudkvalitén. Själv har jag en nål från Goldring som är extremt bra. 

En bra förstärkare är viktigt

Det är här ljudet får sin karaktär. Med en bra förstärkare kan du själv ställa in ljudet till ren perfektion, och med en lite mer avancerad modell kan du koppla in både stereon, din TV, radio och en hel dela annat för att få ett helt komplett ljudsystem. Jämför olika förstärkare genom att be butiken spela musik genom dem!

Högtalarna då?

För ett ultimat ljud gäller det att man också har bra högtalare. Det ska finnas bra bas, mellanregister som fångar upp alla toner och en diskant som ser till att de höga tonerna blir perfekta. Jag kan rekommendera Klipsch högtalare som erbjuder olika system för ljud. Ett par bra golvhögtalare räcker långt, men ju fler högtalare du kompletterar med desto bättre blir det. 

31 Oct 2019